Çözüm sürecine Diyarbakır’dan tam destek

Çözüm sürecine Diyarbakır’dan tam destek

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. DİSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aziz GÖLCÜK’ün de katıldığı toplantıda çözüm süreci ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Toplantı sonrası açıklama yapan Atalay;

Herkesi dinleyeceğiz. Genelde toplum kesimlerinin süreçle ilgili umutlarının ve beklentilerinin büyük olduğunu ve desteklerinin de ileri seviyede olduğunu görüyoruz. Yaptığımız toplantılarda herkesi dinlemek. 10 yıllık iktidarımız döneminde Türkiye çok değişti, devlet değişti, tabular yıkıldı, yasaklar kalktı, demokrasi gelişti. Ülkemizin en kronik sorununa eğiliyoruz.

AK Parti’nin  10 yıldır yürüttüğü mücadele demokrasi mücadelesidir. Geçmişte yapılan yanlışları düzeltiyoruz, devlet kendisiyle yüzleşiyor, vatandaşı kazanmak için uğraşıyor. AK Parti bu anlamda restorasyon dönemi. 2002’de iktidar olduktan 10 gün sonra yıllarca uzatılan OHAL’i kaldırarak başladık icraatımıza.  Özellikle bir yandan anayasa ile ilgili çalışma sürüyor, bir yandan da 10 yıldır yürüttüğümüz milli birlik ve kardeşlik projesinin çözüm sürecindeyiz. AK Parti olarak sivil anayasanın yapılması konusunda kararlıyız.

Uzlaşma Komisyonu’nda anayasa ile ilgili ilerleme olması için elimizden gelen her şeyi yaptık. Yeter ki anayasa yapılsın diye tavizler veriyoruz. Ama bir süre var. Başbakanımız o süreyi telaffuz etti Mart sonu gibi süre verildi. Eğer uzlaşma komisyonunda mesafe alınırsa memnun olacağız. Eğer orada bir oyalama taktiği güdülüyorsa ki bazı partilerin o yöndeki eğilimlerini seziyoruz, burada yürümezse o çaba alternatifler aramakta haklıyız.

Partilerin 4’ü ile olmazsa üçüyle, değilse biriyle referanduma götürecek sayıyı bulursak anayasayı yapmakta kararlıyız. Mecbur kalırsak onu da deneyeceğiz. Hiç engellemeyeceğiz anayasa yapımını. Parti olarak biz onu önemli görüyoruz. Bütün diğer konularda uzlaşma sağlanır da konu sadece başkanlık sistemine kalırsa orada da esneyeceğiz, tavizler vereceğiz.

Biz riskler alan bir hükümetiz. İktidarda olan partiler biraz oy kaybeder ama biz her seçimde milletimizin daha fazla desteğini aldık. Son yaptırdığımız kamuoyu yoklamasında son seçimde aldığımızın birkaç puan üstünde partimiz bizi destekliyor. Türkiye’de iyi bir atmosfer oluştu. Yeter ki kan dursun.

AK Parti’de kadroların bir çoğu da zamanında pek çok haksızlığa uğradı. Ama bizim yolumuz demokratik mücadele. Biz demokratik mücadele ile o haksızlıkların yolunu açmaya çalışıyoruz. Türkiye artık yasaklar ülkesi değil, her şeyin rahatça konuşulduğu bir ülke.

Toplumsal atmosfer doğrusu çok bize destek veriyor. Büyük bir rüzgar var. Bu rüzgarın karşısına kimse geçemez. Kızıltepe ve Midyat mitingine vatandaşların gösterdiği ilgi, coşku ve umut bizler için çok önemli göstergelerdir. Bunu Diyarbakır’da da görüyoruz. Sivil toplum kesimlerinden desteği gördük. Biz görüşümüzü ifade edip, destek istiyoruz. Onlara ‘Bu süreçte söyleyeceğiniz bir şey var mı ‘ diyoruz, uyarı ya da teklif olabilir. Onları da alıyoruz.