TÜRKİYE’DE MADENCİLİK SORUNLARI VE DİYARBAKIR’IN MADENCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ YERİ

TÜRKİYE’DE MADENCİLİK SORUNLARI VE DİYARBAKIR’IN MADENCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ YERİ

MADEN SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI TÜM TARAFLARI İLE MASAYA YATIRILDI

Derneğimizin öncülüğünde Diyarbakır Valiliği,Diyarbakır B.Ş.B ve Karacadağ Kalkınma Ajansının katkılarıyla düzenlediğimiz Maden panelimize sektörün tüm tarafları, Maden Sektörünün Önde gelen firmaları, akedimisyenler, bürokratlar ve bölgemizin iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirdik Hilton Garden ınn Hotel de yoğun katılım ve ilgi ile  gerçekleştirdiğimiz panelimizin  açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanımız Sn Burç BAYSAL yaptı. Yönetim Kurulu Başkanımız açılış konuşmasında;”Diyarbakır için Gelecek vaat eden sektörlerimiz ile ilgili paneller konusunda ki çalışma programımız Turizm, inşaat, yenilenebilir enerji, maden, tarım, tekstil, sektörlerinde şehrimizin avantajlarını ve bu sektöre yatırımcıların dikkat çekmek için yoğun çalışmalarımız sürüyor”. Y.K Başkanımız konuşmasına şöyle devam etti”DİSİAD olarak kentimizin sanayileşmesi yolunda en önemli lokomotif sektörlerimizden olan madencilik sektörü, çok büyük zorluklarına rağmen yaşadıklarını ve içinde bulunduğu koşulları anlatma konusunda yeterince ilgi görmediğini, söylemek isterim ve bu noktada bizler lokomotiflerimizden olan bu sektörün aktörlerini bir parçada olsa yanındayız demek için bu paneli düzenledik. Elbette ki böylesi özel bir sektörü bir kaç saatlik bir buluşma ile sorunları çözeriz demek gibi bir iddamız olmadığını belirtmek isterim. Bölgemizin  kalkınma konusundaki isteği çok net ve bu netlik içinde alt yapı desteklerine yoğunlukla ihtiyacımız var. Uzunca zamandır işveren örgütlerinin altını çizdiği kalkınma politikalarında geçmiş den gelen dez avantajlarımızı hatırlatır ve bu ülkenin demokrasisine yapmış olduğu katkı refaransı içinde pozitif ayrımcı bir politika istediğimiz yenilemek isterim, bu işler teşvik politikaları ile salt olmayacağını defalarca şahitlik ettik. Bizim sanayi alt yapısına eğitimden yoksun kalmış halkımıza pozitif ayrımcılık oluşturacak bir insani kalkınma desteğine ihtiyacımız var.”dedi

md 12

Panelde daha sonra Diyarbakır B.ŞB Eş Başkanı Gültan KIŞANAK söz aldı;Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise, bütün ülkelerin kalkınmasında ve refah düzeyinin yükselmesinde madenciliğin ve buna bağlı sanayileşmenin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu bildiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu nedenle biz de arzu ediyoruz ki, bu yeraltı zenginlikleri yeryüzüne çıkarılırken, işlenirken, ekonomik döngünün çarkı içerisinde yer alırken, toplumumuzun yaşam standartları ve ekonomik düzeyi de yükselsin. Halkımız daha refah içerisinde yaşayan bir toplum haline gelsin. Madencilik sektörünün ve bu sektörde yaşayan insanların yaşadıkları sıkıntılar, bürokratik çarkın engelleyici düzeyde zorlayıcı olması ya da başka nedenlerden kaynaklanan sıkıntılar tabi ki önemli. bugün burada konuşulacak. Ancak biz arzu ediyoruz ki şunu da konuşalım. Yer altı zenginlikleri ve madenlerimiz, yerel ve bölgesel kalkınma içerisinde nasıl bir rol oynayabileceğini de konuşmaya ihtiyacımız var.”dedi

md13

Kışanak’ın ardından konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise, Türkiye’de madenciliğin önemli bir aşama kaydettiğini belirterek, “Daha iyi bir noktaya taşınması, sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı içerisinde madencilik sektörünün geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu panelimizin bu anlamıyla sektörün gelişmesine katkı sunacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Son yıllarda özellikle başta GAP projesi olmak üzere birçok bakanlığın ortaya koyduğu yatırımlar ve çözüm sürecinin de son yıllarda getirdiği sinerji ile bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir gelişim süreci içerisine girdiğini aktaran Aksoy, şunları söyledi:
“İstihdam verilerine baktığımızda Diyarbakır ekonomisi 2008 ve 2012 yılları arasındaki 5 yıllık oranda büyüdüğünü görüyoruz. Türkiye’nin ihracatı 2002-2014 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 13 artmışken, Diyarbakır’ın aynı dönemdeki ihracatı yaklaşık yüzde 42 oranında artmıştır.”

md 14

Açılış konuşmalarının ardından 2 oturum halinde devam eden panelimizde

Moderatörlüğünü Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Sn Atılgan SÖKMEN’İN yaptığı 1.Oturumda İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Sn İzet DEMİR, TÜMMER Y.K Başkanı Sn Raif TÜRK, EİB Y.K Başkanı Sn Mevlüt KAYA ve MİGEM Genel Müd. Yardc. Sn Dr Adnan Köse sırasıyla konuşma alarak sektörün sorunlarını anlattı ve soru cevap kısmında konukların sorularını yanıtladı. Panelimizin ikinci oturumunda ise;

md 15

Moderatörlüğünü sabah Gazetesi Ekonomi yazarı Sn Dr Şeref OĞUZ’UN Yönettiği oturumda sırasıyla DMD Genel Sekreteri Sn Salih BAL, İMMB Y.K Başkanı Sn Ali KAHYAOĞLU, Orman İşleri Genel Müd. Daire Başkanı Sn Ahmet ÇELİK ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr Nevzat Kavaklı söz aldılar. Panelistler kendi alanları hakkında bilgiler aktararak gelen madencilerin sorunlarını dinleyerek sorularına cevap verdiler. Panelimize ayrıca Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu, Bölge Madenciler Dernekleri Yönetim Kurulları Başkanları ve çok sayıda ulusal Basının Değerli Ekonomi Yazarları takip etti.

md 16