Bilim ve İşdünyası Buluşması

Bilim ve İşdünyası Buluşması

Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım’ programı kapsamında Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) gezildi.

Programa Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hayrettin Bahçıvancı, Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet SayarDiyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Burç Baysal, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, DİSİAD üyesi iş adamları katıldı.
Konuklar ev sahibi olarak Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici ve Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel tarafından karşılandı.

MERKEZ YENİLİKLERE ÖNCÜLÜK EDECEK

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel merkezin, DPT, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK’ın katkılarıyla kurulduğunu söyledi.

Merkezde, kimyasal, gıda, biyoteknik, yakıt ve elektromanyetik laboratuvarının yer aldığı 23 araştırma ile 5 çalışma laboratuvarının bulunduğunu kaydeden Temel, “Diyarbakır’daki en büyük yatırımlardan biri haline dönüşen merkezde dünyada sadece 5 ülkede bulunan teknolojik cihazlar yer almaktadır. Teknolojik araştırmaların yanı sıra birçok alana ışık tutan merkez, aynı zamanda yeniliklere de öncülük etmektedir. Merkezimiz, Türkiye‘de bulunan en donanımlı teknolojik ve entegre araştırma merkezlerinden biri olmayı hedef seçmiştir. Bünyesinde, akademik ve idari olmak üzere 50 personel görev yapmaktadır” dedi.

“SANAYİCİMİZLE ÇALIŞARAK PİYASAYA AÇILMAK İSTİYORUZ”

Akademik anlamda dünyanın en önemli çalışmalarını yaptıklarını belirterek, “Her alanda akademik olarak çalışabileceğimiz bir ortam var. Sanayicimiz ile birlikte çalışmalar yapabilir ve Türkiye‘de örnek bir model olabiliriz. Şimdiye kadar hep akademik çalışmalara imza attık ama bundan sonra sanayicilerimizle çalışmak ve piyasaya açılmak istiyoruz” diye konuştu. Temel, merkezin resmi açılışının 6 Mart 2014 günü yapılacağını sözlerine ekledi.

“DİCLE ÜNİVERSİTESİ ŞU ANA KADAR ORTAYA DOĞRU DÜRÜST BİRŞEY KOYMADI”

Prof. Dr. Hamdi Temel’in verdiği bilgilerin ardından konuşan Diyarbakır Sanayici İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, Bugün burada iş dünyası ile bilimin doğru bir ilişkide bir araya gelmesinin ayrıcalığını yaşamak için beraberiz. Cumhuriyet’in eski üniversite biriminin kentimizle olması hepimiz adına gurur verici bir tablo olduğunun altını çiçzerek. Malesef ve malesef ki doğru bir düzlemde kent iş alemei ile akademik çevre bir araya gelerek gelişim adına sonuçlar üretmediğimiz gerçekliğini gözadrdı etmeyeceğim. Lakin bugün buraya sizin evinizde geçmişte yaptıklarİmızı, konuşmaya gelmedik. Ümdim o ki bu tesisle ilişki düzenlememiz doğru bir yere gider.<-p>

Değerli katılımcılar, kendi tablomuzu ortaya koyup, duygu kabarıklığı içinde çalışmalarımızı kalkınma temelinde yapmanın idamesini sağlayarak, kouşlları ortaya koymak zorunluluğunda olduğumuzu tekrarlamak isterim. Bilimin katkİsı ile iş dünyasının ortaklaşarak yapacağı çalışmalarda yanlış yapılabilirme koşulunu ortadan kaldırabilirsiniz. Kısacası biz hızlıca kalkınmalıyız. Niçin mi? Bizler eğerki İstanbul çöpünü toplamaya giden küçük bedenlerden kendimizi sorumlu hissediyorsak ve bu küçük bedenlerin yuşamlarını doğal her çocuk gibi normal bir yaşantı olması için, kalkınma zorunluluğunu kendimize hatırlatmak için kalkınmalıyız. Yıllardan beridir. Ayrımcılık davranışlarına muhatap olan fındık işçisi kentimizdeki çocuklüarımızı, sıcak bir yuvaya kavuşmaları için bizler kalkınmalıyız. Her kentin her normal yaşamın devam ettiği yerleşim yerlerindeki çocuklar yaptığı gibi eğitimle buluşturabilmeleri, ortamlar oluşturabilme adına kalkınmalıyız.  Kalkınma derken de ifadesini zengilşme olarak salt bakmamalıyıx. Doğru bireyler için eğitim düzeyiyle yüzleşmek için kalkınmalıyız.

Kalkınmalıyız ki geçmişin değerlerine sahip çıkarken, geleceğe doğru izler bırakma adına, kalkınmalıyız ve evet bu yapı için olmazsa olmazı ilimin ve bilimin iş dünyası ile aynı doğrultuda çalışma ve hissetmelidir. Emin ki hissiyat konusunda problemimiz yok. Sadece beraber çalışabilme koşullarını oluşturalım. Bu manada bizler, DİSİAD olarak objektif ve ön yargısız olarak çalışmaya hazır olduğumuzu söylemek isterim.

DBTAM1

DBTAM5