OSB Sorunları Masaya Yatırıldı

OSB Sorunları Masaya Yatırıldı

2011 yılında başlatmış olduğumuz “Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım” çalışmaları kapsamında İl Valimiz Sayın Mustafa Toprak ile birlikte Diyarbakır OSB Müdürlüğü’nde yatırımcılarla sorunlar tartışıldı ve ardından da DTS Transformatör fabrikası ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Toplantıya Sayın Valimiz Mustafa Toprak, Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır OSB Müteşebbis Başkan Vekili M. Beşir Yılmaz, Diyarbakır Organize Sanayi ve İş Adamları Derneği (DOSİAD) Aziz Özkılıç ile çok sayıda iş adamı ve yatırımcı katıldı.

Diyarbakır OSB Müteşebbis Başkan Vekili M. Beşir Yılmaz yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında Sayın Valimiz Mustafa Toprak’a bilgi verdi. Daha sonra Vali Toprak üçte iki oranında doluluğa ulaşan organize sanayi bölgelerini müteşebbis heyetinin yönetmesinin daha uygun olduğunu belirterek “Organize sanayi bölgemizin kamuyla olan ilişkileri mevcuttur. Bunlardan bazıları Mera Komisyonu ile ilgili, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ile ilgili, Devlet Su İşleri ilgili, konuyla alakalı diğer bakanlıklar, doğalgaz konusu ile ilgili ya da Devlet Demir Yolları’na bir tren yolu hattının bağlanması ile ilgili çalışmaları var.  Dolayısıyla tüm katmanların burada katkı sağlaması gerekiyor. Organize Sanayi Bölgesi’ nin zorunlu temsil sisteminin içerisinde olmasam dahi, ilin bir istihdamı ve yatırımı noktasında bir valinin sorumluluğu, katkısı, yardımı anlamında zaten sizlerin yanındayım.

Bu yapılanmanın kurumsallaşma anlamında 1997 yılından itibaren günümüze geldiğini biliyoruz. Zira bu emeklerin daha verimli olabilmesi için bizim daha çok çalışıp bir yatırım kültürü, bir yönetme kültürü oluşturmalıyız. Yatırım kültürü oluşmadan önce Diyarbakır’ımızın ilk yatırım ilk yatırım işletmeleri çırçır üretimi ile başladı. Ama biz o zamanlar onlara müteşekkirdik, şu günlerde de yeni alanlara yönelen yatırımcılarımıza müteşekkiriz. Baktığımızda yerimizde saymıyoruz ama daha iyi olmalıyız.

“Alt yapı sorunları dediğimiz elektrik, su ve doğalgaz imkânlarının öncelikli olarak sağlanması gerekmektedir.”

Organize Sanayi Bölgelerinin kendi ayakları üzerinde durabileceği tedbirleri alması gerekiyor. Bunun için alt yapı sorunları dediğimiz elektrik, su ve doğalgaz imkânlarının öncelikli olarak sağlanması gerekmektedir. Bu bir özveri meselesidir. Kendi işlerimize vakit ayırırken bu konu üzerinde öncelikli davranacağız. Burada 532 Hektarlık bir alan olmasına rağmen; 328 Hektarı sanayi parseli olarak ayrılmış durumdadır. Buradan şunu anlıyoruz: 10 dönümlük araziler şeklinde pay edilse 328 tane yatırımcıya iş sahası sağlamış oluruz. Şu an hepsi tahsis edilmiş vaziyette. Tespitlerimize göre çalışan sayısı 3500 kişi civarındadır. Fakat 328 Hektarlık bir alanda 3500 çalışanın olması bizleri memnun eden bir rakam değildir.

“Alan tahsis ettiğimiz kişiler 1 sene içerisinde projeyi toplam 2 sene içerisinde de yatırımı tümden bitirmek noktasındadır.”

Yer tahsisleri de kapalı alanla bağlantılı olarak yapılmak durumunda 10 bin metrekarelik alanın en az 6-7 bin metrekaresinde kapalı alan oluşturulması lazım. İstisnai bazı alanlar var mermer alanları gibi kapalı alan olacak ama açık alanda da bir takım faaliyetler var bu gibi üretim alanları için söylemiyorum. Fakat öyle yerler var ki 10 kişi çalışıyor 20 bin metrekare yer vermişiz. Ama kapalı alanı 750 metrekare. Bununla bizim bir yere gitmemiz mümkün olmaz. O yüzden yönetim kurulu ile oturup çok katı, keskin ve iyi niyetli kararlar alarak bu durumları çözmeye çalışıyoruz. Alan tahsis ettiğimiz kişiler 1 sene içerisinde projeyi toplam 2 sene içerisinde de yatırımı tümden bitirmek noktasındadır. İhtarlara rağmen bir gelişme sağlamaya kişilerin yerlerini iptal ettik ve devam ediyoruz” dedi.

Vali Toprak, organize sanayi bölgesinin en büyük sıkıntılarından birinin doğal gaz olduğunu hatırlatarak, bu sorunun giderilmesi için çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü, 2-3 ay içerisinde ihale işlemlerini bitirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Toplantıdan sonra Vali Toprak ve yatırımcılar DTS Transformatör fabrikasını ziyaret ederek incelemede bulundu. DTS Transformatör Fabrikası sahibi Kenan Aslan yapılan üretim hakkında bilgi vererek beraber fabrikayı gezdiler. Vali Toprak istihdam oluşturacak Diyarbakır’ımızı geliştirmek vatandaşlarımıza iş imkanı sağlamak aş ve iş vermek ayrıca Avrupa’ya ürünlerimizi ihracat edip ekonomiye can vermenin çok önemli olduğunu belirterek “ 18 ülkeye ihracat yapmak için üretimin kaliteli ve Avrupa standartlarına uygun olması gerekiyor. Sizler bunu başarmışsınız. Sizleri tebrik ediyorum” dedi.

Son olarak daha üretime geçmeye hazırlanan Özkılıç Un Fabrikasını ziyaret eden Vali Toprak ve sanayiciler fabrikayı gezerek incelemelerde bulundu.

Vali Toprak, müteşebbis heyetle toplantı gerçekleştiren DİSİAD Başkanı Burç Baysal ve ekibine teşekkür ederek; bundan sonra da müsait oldukça DİSİAD’ ın sanayicilerimize, yatırımcılarımıza moral verme ve markaları tanıtma gezilerine iştirak etmekten büyük memnuniyet duyacağını ifade etti.